Hemofili Dışı Kanama Eğilimi Hastalıkları
Hemofili dışındaki faktörlerin eksiklikleri von Willebrand faktörü, fibrinojen, faktör-2, faktör-5, faktör-7, faktör-10, faktör-11, ve faktör-13 eksiklikleri ile Glanzmann trombastenisi ve Bernard-Soulier sendromu gibi trombosit işlev bozukluklarını kapsar. Von Willebrand hastalığı dışındakiler çok nadirdir, toplum genelinde her 500.000 ile 1.000.000 kişiden birinde ve hem kadınlarda hem erkeklerde görülürler. Bu hastalıkların belirtileri hemofiliye benzer fakat eklem kanamaları hemofilideki kadar sık değildir. Kanamanın şiddeti faktör eksikliğinin derecesi ile ilgilidir; ağır eksikliklerde kanama eğilimi daha şiddetlidir.
Hemofili dışındaki faktör eksikliklerinde gen bozuklukları cinsiyet kromozomunda değil diğer kromozomlardadır. Bu sebeple hastalık hem erkek hem de kadınlarda eşit oranda görülürler. Von Willebrand hastalığı hariç hemen hepsi çekinik(resesif) kalıtımla geçerler. Bozuk geni tek kromozomunda taşıyanlar taşıyıcıdır ve hastalık belirtisi yani kanama eğilimi göstermezler, hastalık görülmesi için hem anne hem babadan birer bozuk gen almış olmaları gerekir. Her ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin çocukları %25 olasılıkla hasta, %25 olasılıkla normal, %50 olasılıkla taşıyıcı olur. Bu tip çekinik genle geçen kalıtımsal hastalıklarda çoğu kez anne ve baba arasında uzak veya yakın akrabalık vardır. Akrabalık denilince sadece birinci derecede kuzen evlilikleri yani amca çocukları, teyze çocukları veya hala dayı çocukları anlaşılmamalı, 2, 3, ….5 göbek öteden veya çok daha geriden, aynı atadan gelmek de hastalık görülme riskini artırır. Bu nedenle, ailede bilinen bir genetik hastalık olmasa bile akraba evliliğinden kaçınmak gerekir.
Hemofili dışı faktör eksikliklerinde tedavi eksik olan maddenin yerine konulması ile yapılır. Fibrinojen, faktör-7, faktör-10 ve faktör-13 eksikliği olanların kullanabileceği özgün konsantreler vardır.Faktör konsantresi bulunmadığında kanamalar taze donmuş plazma (TDP) ile tedavi edilir.